Ką filmuoja šiauliečiai?

 

     2019-12-11

Šiauliečiai, kaip ir visi kiti mūsų planetos gyventojai, kažką, kažkaip, kažkada filmuoja.  Ypatingai šiais laikais, kai kiekvienas savo  kišenėje turi filmuojantį telefoną, o kas dešimtas ir filmuojantį fotoaparatą. Dažniausiai tai buitinio turinio vaizdeliai, kuriuose užfiksuoti šeimos nariai, draugai, naminiai gyvūnai, kelionės ar įvairios šventės. Tačiau yra tokių filmuotojų, kuriems filmavimas, tai žymiai rimtesnis užsiėmimas – jie kuria kiną. Būtent tokie kūrėjai įdomūs Šiaulių kino meno klubui, būtent todėl mūsų klubas kasmet rengia šiaulietiškų filmų festivalį „Filmuoja Šiauliai“.   

     Dažniausiais festivalio renginiai išsibarsto per ilgesnį laiko tarpą, ir šiemet renginiai vyko visą rudenį. Šis projektas ir padeda mums atsakyti į klausimą „Ką filmuoja šiauliečiai?“. Metų pabaigoje jau galime ir Jums apie tai papasakoti.

 

   Aktyviausias šioje srityje mūsų miesto jaunimas, filmus kuria ir moksleiviai ir studentai. Moksleivių grupėje daugiausiai filmų sulaukiame iš Šiaulių „Dainų progimnazijos“, nes čia veikia Marytės Ruzgytės kuruojama „Naujųjų medijų mokykla“. Neatsilieka ir J.Janonio bei Didždvario gimnazijos moksleiviai. Deja nebėra kino būrelių Šiaulių moksleivių namuose ir Šiaulių jaunųjų technikų centre, tikėsimės, kad tai laikina.

 

   Keičiasi situacija ir su studentų filmais – ilga laiką mieste produktyviausi buvo Šiaulių universiteto studentai, vėliau suspindėjo Šiaurės Lietuvos kolegija, o dabar daugiausiai kino kūrėjų Šiaulių valstybinėje kolegijoje. Tačiau neatsilieka ir Šiaulių profesinio rengimo centras, Prekybos ir verslo skyrius, čia multimedijos specialistus, kartu su kolegomis, ugdo patyręs pedagogas Ramūnas Snarskis. Šiemet iš jų sulaukėme nemažai filmų gamtos tema.

 

   Įdomių darbų sukuria ir komercinės medijos atstovai, galime pasidžiaugti profesionaliai atliktais reklaminiais projektais, kurios vykdė kūrybos namai „Getin“. Žavėtis verčia ir Dariaus Ančerevičiaus klipai, šis autorius bendradarbiauja ir su atgimstančiu „Šiauliai gyvai“ projektu, kuris šiemet mums padovanojo įspūdingu gyvo garso muzikos vaizdo klipų.

 

   Nors šiuo metu Šiauliuose yra likusi tik viena televizija, nepriklausomų prodiuserių kuriamos televizinės dokumentikos nemažėja. Kai kuriems netgi labai neblogai sekasi - šįmet Jūratei Sobutienei ir Sauliui Pučinskui paskirtas Tautinių mažumų departamento prie LR Vyriausybės apdovanojimas „Už tarpkultūrinio dialogo skatinimą“. Autoriai sukūrė televizijos laidų ciklą, skirtą Šiaulių žydų istorijai.

 

   Šiemet dvi įdomias premjeras pristatė buvę šiauliečiai – Vesta Tučkutė ir Teodoras Valys. Vesta Tučkutė į filmo premjerą atvyko iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Gausiai Šiaulių kino muziejuje susirinkusiai publikai pristatytas debiutinis vaidybinis kino filmas „Šviesa“. Kino juosta buvo kuriama Šiauliuose 2018 metų vasarą. Prie filmo gimimo prisidėjo gausi šiauliečių komanda.

 

Ne ką mažiau dėmesio susilaukė lapkričio mėnesį Šiauliuose parodytas Teodoro Valio pilnametražis vaidybinis filmas „Tarnavau. Lietuvos policijoje“. Teodoras prieš kelis metus išvyko iš gimtųjų Šiaulių ir šiuo metu studijuoja Lietuvos policijos mokykloje. Dėmesys šiam filmui neblėsta ir dabar, šiuo metu vyksta gastrolės po kitus Lietuvos miestus.  

 

   Filmus kuria ir Šiaulių kino meno klubo autoriai, aktyviausi Algirdas Kulikauskas, Ramūnas Snarskis, Viktoras Gundajevas, Rimantas Rokas Jonaitis, Laimutis Gudinavčius. Iš jų kasmet sulaukiame bent vieno naujo filmo. Šių metų pabaigoje Šiaulių kino mėgėjai tradiciškai rinkosi Šiaulių kino muziejuje. Padėkos vakaro metu buvo paskelbti festivalio „Filmuoja Šiauliai“ laureatai.

 

   Pabaigai reikėtų paminėti, kad šie metai buvo jubiliejiniai: 1909 m. rugsėjo 20 d. Šiaulių centre, Goco namuose, Didžiojoje kalėjimo gatvėje Levitas ir Sliozkinas atidarė pirmąjį ne tik mieste, bet ir apskrityje 180 vietų iliuzoną ilgu pavadinimu–„Elektro-Biografas Modern iš Paryžiaus“, kurį aptarnavo specialiai įrengta elektros stotelė. Šiauliečiai šį kino teatrą vadino „elektriniu teatru“. Taigi Šiaulių kinas šiemet atšventė 110 metų jubiliejų. Šiaulių Ch.Frenkelio viloje vyko vakaras šiai garbingai progai paminėti. Paskaitą skaitė kultūrologas Jonas Nekrašius, parodyti archyviniai kadrai iš tarpukario Šiaulių gyvenimo. Pasitikdamas kino jubiliejų J. Nerkrašius parengė didelį straipsnių ciklą apie pirmuosius Šiaulių iliuzionus (kino teatrus), ciklas publikuotas laikraštyje „Šiaulių naujienos“.

 

Kitas jubiliejus – Šiaulietiškajai televizijai – 30 metų. 1989 metais spalio 19d. į eterį išėjo pirmoji šiauliečių televizijos laida. Tai dar nebuvo oficialioji „Šiaulių televizija“, kuri buvo įsteigta 1991-ųjų vasarą. Laidą kūrė viena Šiaulių jaunimo organizacija, pirmoji laida išliko, todėl buvo gera proga surengti retrospektyvą Šiaulių radijo ir televizijos muziejuje.

 

   Na ir trečias, bet ne mažiau svarbus jubiliejus – kino mėgėjo Rimanto Roko Jonaičio aštuoniasdešimtmetis. Šis Šiaulių kino veteranas vis dar džiugina mus savo filmais, galima pasidžiaugti ne tik gausiu archyvu, bet ir pastaraisiais metais sukuriamais filmais. R.R.Jonaitis nuolatinis Respublikinio mėgėjiškų filmų festivalio Vilniuje dalyvis.

 

 

 

Šiaulių kino meno klubo inf.

 

Dalintis

Daugiau naujienų

Powered by mod LCA